15 Mart 2009 Pazar

KillZone 2

15.03.2009 -Cumhuriyet Pazar-

KILLZONE 2

Playstation 3’ ün muhteşem ses ve grafiklere sahip oyunu Killzone 2, 24 Şubat’ta satışa sunularak meraklılarıyla buluştu. Oyun 4 yıl kadar önce duyurulmuştu ve sabırsızlıkla bekleniyordu. Guerilla Games'in geliştirdiği bu oyun, PS3'e özel bir bilim kurgu temalı FPS oyunu.
Hikayesini kabataslak anlatacak olursak; ilk bölümdeki (Killzone) Helghast’ların saldırısına misilleme olarak gezegenleri Helghan’a gidip kaynağı kökünden kurutmak. Amacımız ise Helghast’ların lideri olan İmparator Scolar Visari’yi ele geçirmek ve bir an önce oradan ayrılmak.
Oynanış biçimi çok gerçekçi. Diğer FPS oyunlarından farklı olması bilerek sağlanmış. Bu türe aşina olanlar; diğer benzer oyunlardaki gibi olmadığını başlar başlamaz anlayabilir.
Peki, kötü mü?
Buna net bir cevap vermek pek mümkün olmamakla birlikte benim hoşuma gitti. Zaten gerçekçiliğin sınırlarını zorlayan bir oyunda, fiziksel gerçekliklerin de uyumlu olması benim oyundan aldığım keyfi artırdı. Elinizdeki silahla ya da silahsız şekilde dolaştığınızda aradaki farkı anlayacaksınız. Bu ayar – ayarsızlık başlangıçta size biraz hantal gelebilir. Kendinize uygun hale getirmek için ayarlar (options) kısmına giderek hassasiyeti artırabilirsiniz.
Yapay zekâsı ile de gerçekten iyi iş çıkardıklarını söylemeliyim. 4 farklı zorluk seviyesi mevcut. Bunlar bizi gerçekten ama gerçekten zorlayacak gibi görünüyor. Ayrıca Helghast’lar takım arkadaşlarımız gibi ileri düzey zekâ örnekleri gösteriyorlar. Diğer oyunlarla kıyaslamadan geçemeyeceğim; takım arkadaşlarımız tüm düşmanları siz bir şey yapmazsanız bile etkisiz hale getirmek için canla başla savaşıyorlar. Benzerlerinde bizim hareketimize destek verirlerken burada farklı bir durum söz konusu.
Teknolojik bakımdan çıtayı yükseltmiş oldukları kolaylıkla anlaşılabiliyor Gerçekçiliğe en büyük katkı sağlayan ışık, gölgeler, modellemeler ve detaylar küçük kusurlara karşın heyecan verici derecede güzel. Canlandırmalar (animasyon) ve fiziksel hareketler çok başarılı. Karakterlerin, vurulduğu bölgelerine göre tepki vererek düşmeleri, mermilerin duvarlarda bıraktığı kısa süreli kor efekti gibi detaylar gerçekçiliği bir düzey üste taşımakta.
Sesler 7+1 olarak karşımızda. Blu-Ray çoklu ortamı (medyalar) tarafından desteklenen bu ses; DVD’lerle alışılageldiğimiz 5+1 seslerin yerini alacak. Görsellikle beraber ses, size ortamın içinde olduğunuzu hissettirerek oyun bütünlüğünü sağlıyor.
Birçok kaynak oyunun ölçümünü %90 üzerinde ifade ediyor. Bu da Killzone2’nin benzerlerinden üstün kılındığının bir göstergesi.
Oyun tek kişilik senaryo ile oynayabilmenin yanı sıra, 32 kişiye kadar da çevrimiçi (online) oynanabilecek.

Kötü taraflar ise; gidişatın karakterin gözünden görünmesi. Tercihim bunun isteğe bağlı olabilmesiydi. Arkasından da görebilmeyi seçebilseydik (bana göre) harika olacaktı.
Oynanabilirliği gerçekten zor. Hedefi tutturmak hiç kolay değil.
720p çözünürlükle sunulması bu zamanda artık istemediğimiz bir şey. 1080p TV ler ve monitörler bu kadar yaygınlaşmış ve ucuzlamışken kalite bir aşama daha geliştirilmeliydi.
FPS (First Person Shooter): Birinci şahıs gözünden oynanan oyunların genel adı.

http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=em&xl=empopup&em=cu/cudergi/w/d0903.html

http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=em&em=cu/cudergi/w/d09.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder